7 Kasım 2009 Cumartesi

GDO'Lu Ürün Yiyor Muyuz ?

  • GDO içeren ürünler için izole yetiştirme alanları kurulabilir.
  • En büyük 5 GDO üreticisi için kısıtlamalar getirebilir
  • GDO içeren ürünlerin etkileri tam olarak gözleninceye kadar reklam yapılmayabilir
  • GDO ürünleri yetişmek isteyen çiftçilere lisans alma zorunluluğu getirebilir.

 Grafiği daha detaylı görmek için üzerine tıklayınız.

HANGİ ÜLKELERDE ÜRETİLİYOR?
Halen yetiştirilmekte olan transgenik ürünlerin yetiştirildiği ekim alanlarının % 99’un ABD, Arjantin, Kanada ve Çin’de yer alıyor.
ABD ‘de işlenmiş gıdaların yüzde 75’i GDO’lu ürün içeriyor. Yapılan araştırmalarda, Amerkian vatandaşların çoğu GDO içeren ürünler hakkında resmi kuruluşlara güvendiği, AB vatandaşalrınınsa daha çok sivil toplum kuruluşları ile üniversitelere itibar ettiği görülüyor.
TÜRKIYE’DE GDO’LU ÜRÜN VAR MI?
Herhangi bir denetim olmadığı için Türkiye’dene kadar alanda GDO’lu ürün yetiştirildiği bilinmiyor. Bununla birlikte biyogüvenlik yasası geçtiğimiz ay çıktığı için genetiği değiştirilmiş bitkilerin kontrolsüz biçimde Türkiye’ye girdiği ve gıda sanayiinde yıllardır kullanıldığı biliniyor. Yapılan bir çalışmaya göre Türkiye’de satılan 800’e yakın gıda maddesi, GDO içeriyor.
HANGİ ÜRÜNLERDE GDO VAR
Özelikle GDO’lu soya ve mısır nedeniyle geniş bir ürün yelpazesinde GDO’lu ürünler kullanılıyor. GDO’lu soya; sucuk, salam, sosis gibi kırmızı etin kullanıldığı ürünlerde, etsuyu tabletlerde, fındık-fısık ezmesi, çikolatalı ürünler, çeşitli unlu mamüller, süt tozu, hazır çorbalar ve hayvan yemlerinde kullanılıyor.
GDO’lu mısırın kullanıldığı alanlarsa; nişasta bazlı tatlandırıcılar yoluyla gazoz, kola ve meyve suları, mısır yağı, bebek mamaları, hazır çorbalar ve hayvan yemleri.

GDO(Genetiği Değiştirilmiş Organizma) Nedir ?

GDO NEDİR?
Bilimadamları 25 yıl önce, genleri DNA’dan ayırarak başka bir canlıya yerleştirebilceklerini keşfettiler.
Bir canlıdaki genetik özelliklerin kopyalanarak, bu özellikleri taşımayan bir canlıya aktarılması sonucunda üretilen yeni canlıya Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) deniyor.


Şemanın animasyonlu halini görmek için tıklayın.

Özellikle 1980’lerden sonra bitki biyoteknolojisi alanında önemli gelişmeler sağlandı. İlk transgenik (genetiği değiştirilmiş) ürün olan, uzun raf ömrüne sahip Flavr Savr domaesi 1996 yılında raflardaki yerini aldı. Bunu, gen aktarılmış mısır, pamuk, kolza ve patates izledi.
Bu yöntemle elde edilen bitkiler, ilaçlara ya da zararlılara karşı daha dirençli oluyor. Bu da kimyasal böcek ilaçlarının kullanılmasını azaltıyor. Günümüzde mısır ve pamuğun zararlılara, soya ve kanolanın böcek ilaçlarına, papaya ve kabağın da virüslere karşı dirençli olmasında GDO teknolojisi kullanılıyor.
Genlere müdahale ederek bitkilerin lezzet, besleyicilik ya da dayanıklılık gibi özelliklerini geliştirilebiliyor. İstanmeyen durum ve olaylara daha kolay müdahale edilebiliyor. Genetiği değiştirlmiş organizmaların özellikle aşı ve ilaç yapımında kullanılması önem kazanıyor. Susuzluğa dayanıklı bitki geliştirme çalışmaları ise halen devam ediyor.
AŞILARDA GENETİĞİ DĞİŞTİRİLMİŞ ÜRÜNLER TAŞIYOR
Gıdaların genetiğinin değiştirilmesi ile ilgili tartışmlar devam ediyor ancak genetiği değiştirilmiş ürünler yeni değil. İnsülin geninin domuzlardan alınıp bir bakteriye aktarılmasıyla diyabet hastalarına insülin sağlanabiliyor. Tiroid ve büyüme hormonları genleri, hayvanlardan kesilerek bakterilere aktarılıyor ve hormon eksikliği olan insanlar faydalanabiliyor. Şekersiz yiyecekler kullanılan Aspartame maddesi de GDO’lardan üretiliyor.En önemlisi ise hepatit B aşısı başta olmak üzere bir çok aşının GDO’lardan elde ediliyor olması.
AÇLIĞA ÇARE Mİ?
Ayrıca genetik müdahale ile daha bol ürün elde edilemesi de teorik olarak mümkün. Bu özelliklerinden dolayı, GDO’yu savunanlar, bunun dünyada artan gıda ihtiyacın karşılanması konusunda cevap olabileceğini savunuyor.


ABD Tarım Bakanlığı’nın yaptırdığı bir araştırma ise GDO’lu ürünlerin daha yüksek verim sağladığının genel bir doğru olarak kabul edilemeyeceğini ortya koydu. Bu rapora göre verimin daha yüksek olduğu bölgeler olduğu gibi daha düşük olduğu bölgeler de var.
ELEŞTİRİLER
GDO teknolojisindeki gelişmeler ve bu tür bitkilerin daha yaygın olarak kullanılması ile birlikte GDO’lu ürünler hakkında tartışmalar da yoğunlaştı. GDO’lu ürünler özellikle insan sağlığı ve çevreye etkileri konusunda eleştirilerin merkezine yerleşti.
Konuyu sağlık açısından ele alan bazı bilimadamları, GDO içeren yiyeceklerin insan sağlığına zararlı olaileceğini savnuyor. Gen bitkinin içine yerleştirildiği için, onu tüketenlerin de risk altında olacağı, sağlık konusundaki eleştirilerde sık sık dile getiriliyor. GDO’ların hedef olan ürün hariç diğerlerinde nasıl bir etki yaptığı bilinmiyor. Zaman zaman bu gıdaların kansere yol açacağı iddiaları dil getirilse de bunun doğruluğunu kanıtlayan bir araştırma henüz yapılmadı.
ÇEVREYE TEHDİT Mİ?
GDO’lu bitkilere getirilen eleştiriler önemli bir bölümü de doğal çevreye olan etkileri ile ilgili. Karşıt görüştekiler GDO içeren ürünlerinin tohumları çevreye karışıarak doğal ürünleri etkileyip yapısnı bozabileceğini savunuyor. GDO’lu ürünlerin doğal ortama yayılıp yaygınlaşması sonucunda böcek nüfusunun olumsuz etklilenmesi ve tüm ekosistemin çökme olasılığı da dile getirilen bir başka eleştiri. GDO’lu ürünlerin biyoçeşitliliği tehlikeye sokacağı ve biyolojik kirliliğe neden olacağı da yaygın endişeler arasında.


ETİK BİR TARTIŞMA
Tartışmanın bir başka boyutu da ekonomi temelli. Bugün GDO’lu gıda üretimi bir kaç şirketin tekeli altında. Geleneksel tarımda kullanIlan bitkilerin tohumlarıyla bir sonraki yıl yenide ürün alınabiliyor. GDO’lu tarında ise bu mümkün değil; üreticiler, firmalardan her sene tohum alınmak zorunda.
Eleştirilerin ticaret ve etiğin kesiştiği bir konu da patent konusu. GDO’lu bitkilerin patentinin neredeyse tamamı şirketlerin elinde bulunuyor. Tüm insanlığa ait olan bir materYal olan DNA’nın özellşetirlmesi endişe ve tartışma kaynağı.

Devamı : GDO' lu ürün yiyor muyuz ?

Zara-Aşk Bir Izdırap


Zara-Aşk Bir Izdırap

Doktor-Teoman


Doktor-Teoman

HANDE YENER - Acı Veriyor (Beyaz Show Canlı)


Tanrıya yalvarmıştımYıllar önce yıllar önceDedim ki onu alma yanınaBenden önce benden önceKüçük bir şans daha istiyorumBunu bütün kalbimle diliyorumAcı veriyor yeni baştan sevmesiBir gün benle bir gün ayrı geçmesiAcı veriyor yeni baştan sevmesiYıllar sonra aşka küskün dönmesi HANDE YENER - Acı Veriyor (Beyaz Show Canlı)

Abluka Alarm_Kolera-Obsesif


guler100Abluka Alarm_Kolera-Obsesif

Müslüm Gürses-Bir kadeh daha ver-Şiirli


Müslüm Gürses-Bir kadeh daha ver...ŞiirliMüslüm Gürses-Bir kadeh daha ver...Şiirli

Babutsa Yanayım Yanayım (2009)


Babutsa Yanayım Yanayım "Şarki Sözü" Bir anlasan bir dinlesen Seni deli gibi sevdiğimi bir bilsen Bir sevdalı bir değilsen Bana ne çileler çektirdiğini bir görsen * NAKARAT BÖLÜMÜ Yanayım yanayım ateşlerde yanayım O kırmızı dudağından bir öpücük alayım Sarayım sarayım kollarımla sarayım Sen iste yeterki senin kulun kölen olayım Ahhh yaktın sen beni Ahhh yıktın sen beni * NAKARAT (2Defa) Bir ağlasan birde gülsen Senin için dünyayı yakarım bir bilsen Bir tövbeli bir değilsen Bana ne çileler çektirdiğini görsen * NAKARAT (2Defa) Ahhh yaktın sen beni Ahhh yıktın sen beni * NAKARAT Klarnet Solosu * NAKARAT (2Defa)Babutsa Yanayım Yanayım (2009) - By ozel80

Sensiz Yaşamaya Alışacağım ( zor olsada )


Sensiz Yaşamaya AlışacağımSensiz Yaşamaya Alışacağım ( zor olsada )...

Müslüm Gürses-Dinleyin Geceler


Müslüm Gürses-Dinleyin Geceler....Müslüm Gürses-Dinleyin Geceler....

61-Online Gitar Dersleri-Öner Yavuz


Akor bulma - 7 li 6 lı akorlar nasıl bulunur 11:5261-Online Gitar Dersleri-Öner Yavuz

HANDE YENER - Kırmızı (Beyaz Show Canlı)


Hatayı ben en başında yaptım Aynı evi senle paylaşarak Kendimi çok takdir edicem Ayrılığı kutlayarak Vedalaşırken üzülmüş gibi Tutma ellerimi acıyarak Kendine dev aynasında değil Boy aynasında bi bak Acım taze kurtulamazsın Gözlerini kaçırarak Belki birazcık bozuldun Ruhun belki can çekişiyor Belki biraz da kızardın ama Sana kırmızı çok yakışıyorHANDE YENER - Kırmızı (Beyaz Show Canlı)

Arif Akpınar - Ah Be Yar


Yine Yollarda Yalnızım Zaten Bir var Bir Yoktun Beni Üzen Gitmen Değil Söylediğin Son Sözün… Madem Konuşmaya Gerek Yok Yıkıl Karşımda Durma Şimdi Gayet Mutlusun ALLAH Yukarda Unutma… NAKARAT Yarin Aklında Başka Bir YarVar Gözde Yaş Durmaz Sözde Yalanlar… Ah Be yar.. Gönlünde Kim var Kahpe Yar.. Aklında Kim var… * TEKRAR NAKARAT Bizi Bize Bağlayan.. Hani Bana Ağlayan.. Şimdi Karşımda Duvarlar… Bitmez Oldu Geceler.. Dilim Seni Heceler.. Söyle Sensiz Geçermi Seneler? Yine Yollarda Yalnızım Zaten Bir var Bir Yoktun Beni Üzen Gitmen Değil Söylediğin Son Sözün… Madem Konuşmaya Gerek Yok Yıkıl Karşımda Durma Şimdi Gayet Mutlusun ALLAH Yukarda Unutma… NAKARAT Yarin Aklında Başka Bir YarVar Gözde Yaş Durmaz Sözde Yalanlar… Ah Be yar.. Gönlünde Kim var Kahpe Yar.. Aklında Kim var… * TEKRAR NAKARAT Bizi Bize Bağlayan.. Hani Bana Ağlayan.. Şimdi Karşımda Duvarlar… Bitmez Oldu Geceler. Dilim Seni Heceler. Söyle Sensiz Geçermi Seneler?Arif Akpınar - Ah Be Yar

BU NE DÜŞMANLIK KARDEŞİM


on numara olmuşBU NE DÜŞMANLIK KARDEŞİM

azeri kızıyam -sedaqet turan-kızı


azeri kızıyam -sedaqet turan-kızı

Duman-Yanıbaşımdan (rock'n coke 2006) ©


(rock'n coke 2006) ©Duman-Yanıbaşımdan (rock'n coke 2006) ©

TÜRK_İMPARATORLUKLARI VE DEVLETLERİ


300 MİLYON TÜRK DÜNYASI TÜRK_İMPARATORLUKLARI VE DEVLETLERİ

ÖZCAN DENİZ -KOŞA KOŞA


ÖZCAN DENİZ -KOŞA KOŞA

ŞİİR_ DÖNYA MUHAMMED


MUHAMMEDŞİİR_ DÖNYA MUHAMMED

Duman - Dibine Kadar Rock'n Coke 2009 (ALTYAZILI-HD)


Rock'n Coke 2009 (ALTYAZILI-HD)Duman - Dibine Kadar   Rock'n Coke 2009 (ALTYAZILI-HD)

Duman - Geçmiş Olsun Rock'n Coke 2006


Rock'n Coke 2006Duman - Geçmiş Olsun    Rock'n Coke 2006

DÖN GEL BİRTANEM DÖNGEL


İŞTE BU KADAR GÜZEL OKUNUR ANCAK BİRDE TURANİ KIYAFETLERLE MUKEMMEL OLMUŞDÖN GEL BİRTANEM DÖNGEL

İbrahim Sadri-Paramız Yoksa da Haysiyetimiz Var


İbrahim Sadri Abimiz Ne Güzel de Söylemiş.İbrahim Sadri-Paramız Yoksa da Haysiyetimiz Var

Meredith Brooks - Bitch


Meredith Brooks - BitchHard Rock CafeMeredith Brooks - Bitch

Duman - Bu Akşam Rock'n Coke 2009 (ALTYAZILI-HD)


Rock'n Coke 2009 (ALTYAZILI-HD)Duman - Bu Akşam   Rock'n Coke 2009 (ALTYAZILI-HD)

Duman - ah (Konser)


Duman - ah (Konser)Duman - ah (Konser)

michael jackson megamix animation


megamix animasyonmichael jackson

ÖLDÜ SAY


ALİ KINIK ÜLKÜCÜ MHP ÖLDÜ SAY

ŞİİR-TÜRKLÜK SEVDASI


ÜLKÜCÜ TURAN SEVDALILARINA ŞİİR-TÜRKLÜK SEVDASI

TURAN BİRLİĞİ 1


TÜRK BİRLİĞİ ÜLKÜ BİRLİĞİ MİLLİYETCİ TÜRKİYE TURAN BİRLİĞİ 1

YouTube - TURAN BİRLİĞİ 2


ÜLKÜCÜ GECÇLİK TURAN BİRLİĞİ MHPYouTube - TURAN BİRLİĞİ 2

HANDE YENER - Kelepçe (Beyaz Show Canlı)


Gönül su benle yazı yazılamazUnutulan aşkın yası tutulamazNe git dedim ne de kalSevene kelepçe vurulamazÇok yoruldum bi daha olmazTerli terli tekrar koşulamazBaşka şey yok aşk var gözümdeBu kız saf kötülük yok içindeSıkılmıştım zaten inadındanDüşen bin parça asık suratındanHaklı sensin sen öyle sanHaklı sensin sen öyle sanGönül su benle yazı yazılamazUnutulan aşkın yası tutulamazNe git dedim ne de kalGidene kelepçe vurulamazGönül su benle yazı yazılamazUnutulan aşkın yası tutulamazNe git dedim ne de kalSevene kelepçe vurulamazHande Yener HANDE YENER - Kelepçe (Beyaz Show Canlı)

SAKARYA TÜRKÜSÜ_ŞİİR


ŞİİR SAKARYA TÜRKÜSÜ TÜRKÇE OLİMPİYATLARISAKARYA TÜRKÜSÜ_ŞİİR

TÜRK OLMAK ZORDUR ŞİİR


TÜRK OLMAK ZORDUR ŞİİRTÜRK OLMAK

Yıldırım Yıldızdoğan - Biz TÜRKÜZ


Yıldırım Yıldızdoğan - Biz TÜRKÜZ

BİR NEFES DÜŞ GİBİ-Ü.Y.OĞUZCAN-müzik:Cahit Berkay


BİR NEFES DÜŞ GİBİ-Ü.Y.OĞUZCAN-müzik:Cahit Berkay

Çağrı Duran - bu aşkın közü kalmaz


İLK DEFA AĞLADIM DÜN AKŞAM ANILAR YÜREĞİME MERHEM OLMADIBİR SANCI BELKİ BİR AYRILIK YAŞADINMI SEN BUNU BU İÇTEN BİR YANLIZLIKOYSA ŞİMDİ MUTLUMUSUN GÖZLERİNE YORGUNMUSUNO YILLARIN ŞEREFİNE ESKİLERDEN TATLIMISIN?BU AŞKIN KÖZÜ KALMAZ YAKMASINI BİLEMEDİKDUDAĞININ TUZU KALMAZ BAHARI BİZ GÖREMEDİK** Çağrı Duran - bu aşkın közü kalmaz ** ( kLipLi )

música árabe (Tribal)


Fevkalade.Respect for musicians.música árabe (Tribal)

HANDE YENER - Acele Etme (Beyaz Show Canlı)


Eğer istiyorsaKalp sonunu kendi seçerAşk yaşıyorsaYasakları deler geçerMahkum ettiremezKimse beni aşktan sebepFirar serbest bendeİstemeyen çeker giderBelki anlarsın Hatanı ilerdeSen zaten hep yanımdasınSabrın nerdeAcele etme bu aşk dediğinBiraz zaman alıyorBilenin ve bana katlananınYanına kar kalıyor Söz, Müzik: Altan Çetin, HANDE YENER - Acele Etme (Beyaz Show Canlı)

60-Online Gitar Dersleri-Öner Yavuz


Transpoze 2 - Nota farkları yöntemiyle bir parçanın tonunu değiştirerek farklı akorlardan çalma. 31:51 Örnek parçalar a)Gesi Bağları b)Islak Isla60-Online Gitar Dersleri-Öner Yavuz

Zerrin Özer & Kenan Işık - Veda


Zerrin Özer & Kenan Işık - Veda

Esmaül Hüsna Engin Noyan 4


Esmaül hüsna-Engin Noyan party 4Son bölümEsmaül Hüsna Engin Noyan 4

Berkan Taşkın - Can Bedenden Çıkmayınca


Berkan Taşkın - Can Bedenden ÇıkmayıncaBerkan Taşkın - Can Bedenden Çıkmayınca

Raziel Nisroc_İndir Filikamı


guler100Raziel Nisroc_İndir Filikamı

Atışma


azerbaycan tv de müthiş atışmaAtışma

Arabic - Bellydance Hossam Ramzy - Aziza


Arabic - Bellydance Hossam Ramzy - Aziza

Fatih Reyhan Ben Seni Alamadum


Fatih Reyhan Ben Seni AlamadumFatih Reyhan Ben Seni Alamadum

7 Kasım 2009 Cumartesi

GDO'Lu Ürün Yiyor Muyuz ?

  • GDO içeren ürünler için izole yetiştirme alanları kurulabilir.
  • En büyük 5 GDO üreticisi için kısıtlamalar getirebilir
  • GDO içeren ürünlerin etkileri tam olarak gözleninceye kadar reklam yapılmayabilir
  • GDO ürünleri yetişmek isteyen çiftçilere lisans alma zorunluluğu getirebilir.

 Grafiği daha detaylı görmek için üzerine tıklayınız.

HANGİ ÜLKELERDE ÜRETİLİYOR?
Halen yetiştirilmekte olan transgenik ürünlerin yetiştirildiği ekim alanlarının % 99’un ABD, Arjantin, Kanada ve Çin’de yer alıyor.
ABD ‘de işlenmiş gıdaların yüzde 75’i GDO’lu ürün içeriyor. Yapılan araştırmalarda, Amerkian vatandaşların çoğu GDO içeren ürünler hakkında resmi kuruluşlara güvendiği, AB vatandaşalrınınsa daha çok sivil toplum kuruluşları ile üniversitelere itibar ettiği görülüyor.
TÜRKIYE’DE GDO’LU ÜRÜN VAR MI?
Herhangi bir denetim olmadığı için Türkiye’dene kadar alanda GDO’lu ürün yetiştirildiği bilinmiyor. Bununla birlikte biyogüvenlik yasası geçtiğimiz ay çıktığı için genetiği değiştirilmiş bitkilerin kontrolsüz biçimde Türkiye’ye girdiği ve gıda sanayiinde yıllardır kullanıldığı biliniyor. Yapılan bir çalışmaya göre Türkiye’de satılan 800’e yakın gıda maddesi, GDO içeriyor.
HANGİ ÜRÜNLERDE GDO VAR
Özelikle GDO’lu soya ve mısır nedeniyle geniş bir ürün yelpazesinde GDO’lu ürünler kullanılıyor. GDO’lu soya; sucuk, salam, sosis gibi kırmızı etin kullanıldığı ürünlerde, etsuyu tabletlerde, fındık-fısık ezmesi, çikolatalı ürünler, çeşitli unlu mamüller, süt tozu, hazır çorbalar ve hayvan yemlerinde kullanılıyor.
GDO’lu mısırın kullanıldığı alanlarsa; nişasta bazlı tatlandırıcılar yoluyla gazoz, kola ve meyve suları, mısır yağı, bebek mamaları, hazır çorbalar ve hayvan yemleri.

GDO(Genetiği Değiştirilmiş Organizma) Nedir ?

GDO NEDİR?
Bilimadamları 25 yıl önce, genleri DNA’dan ayırarak başka bir canlıya yerleştirebilceklerini keşfettiler.
Bir canlıdaki genetik özelliklerin kopyalanarak, bu özellikleri taşımayan bir canlıya aktarılması sonucunda üretilen yeni canlıya Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) deniyor.


Şemanın animasyonlu halini görmek için tıklayın.

Özellikle 1980’lerden sonra bitki biyoteknolojisi alanında önemli gelişmeler sağlandı. İlk transgenik (genetiği değiştirilmiş) ürün olan, uzun raf ömrüne sahip Flavr Savr domaesi 1996 yılında raflardaki yerini aldı. Bunu, gen aktarılmış mısır, pamuk, kolza ve patates izledi.
Bu yöntemle elde edilen bitkiler, ilaçlara ya da zararlılara karşı daha dirençli oluyor. Bu da kimyasal böcek ilaçlarının kullanılmasını azaltıyor. Günümüzde mısır ve pamuğun zararlılara, soya ve kanolanın böcek ilaçlarına, papaya ve kabağın da virüslere karşı dirençli olmasında GDO teknolojisi kullanılıyor.
Genlere müdahale ederek bitkilerin lezzet, besleyicilik ya da dayanıklılık gibi özelliklerini geliştirilebiliyor. İstanmeyen durum ve olaylara daha kolay müdahale edilebiliyor. Genetiği değiştirlmiş organizmaların özellikle aşı ve ilaç yapımında kullanılması önem kazanıyor. Susuzluğa dayanıklı bitki geliştirme çalışmaları ise halen devam ediyor.
AŞILARDA GENETİĞİ DĞİŞTİRİLMİŞ ÜRÜNLER TAŞIYOR
Gıdaların genetiğinin değiştirilmesi ile ilgili tartışmlar devam ediyor ancak genetiği değiştirilmiş ürünler yeni değil. İnsülin geninin domuzlardan alınıp bir bakteriye aktarılmasıyla diyabet hastalarına insülin sağlanabiliyor. Tiroid ve büyüme hormonları genleri, hayvanlardan kesilerek bakterilere aktarılıyor ve hormon eksikliği olan insanlar faydalanabiliyor. Şekersiz yiyecekler kullanılan Aspartame maddesi de GDO’lardan üretiliyor.En önemlisi ise hepatit B aşısı başta olmak üzere bir çok aşının GDO’lardan elde ediliyor olması.
AÇLIĞA ÇARE Mİ?
Ayrıca genetik müdahale ile daha bol ürün elde edilemesi de teorik olarak mümkün. Bu özelliklerinden dolayı, GDO’yu savunanlar, bunun dünyada artan gıda ihtiyacın karşılanması konusunda cevap olabileceğini savunuyor.


ABD Tarım Bakanlığı’nın yaptırdığı bir araştırma ise GDO’lu ürünlerin daha yüksek verim sağladığının genel bir doğru olarak kabul edilemeyeceğini ortya koydu. Bu rapora göre verimin daha yüksek olduğu bölgeler olduğu gibi daha düşük olduğu bölgeler de var.
ELEŞTİRİLER
GDO teknolojisindeki gelişmeler ve bu tür bitkilerin daha yaygın olarak kullanılması ile birlikte GDO’lu ürünler hakkında tartışmalar da yoğunlaştı. GDO’lu ürünler özellikle insan sağlığı ve çevreye etkileri konusunda eleştirilerin merkezine yerleşti.
Konuyu sağlık açısından ele alan bazı bilimadamları, GDO içeren yiyeceklerin insan sağlığına zararlı olaileceğini savnuyor. Gen bitkinin içine yerleştirildiği için, onu tüketenlerin de risk altında olacağı, sağlık konusundaki eleştirilerde sık sık dile getiriliyor. GDO’ların hedef olan ürün hariç diğerlerinde nasıl bir etki yaptığı bilinmiyor. Zaman zaman bu gıdaların kansere yol açacağı iddiaları dil getirilse de bunun doğruluğunu kanıtlayan bir araştırma henüz yapılmadı.
ÇEVREYE TEHDİT Mİ?
GDO’lu bitkilere getirilen eleştiriler önemli bir bölümü de doğal çevreye olan etkileri ile ilgili. Karşıt görüştekiler GDO içeren ürünlerinin tohumları çevreye karışıarak doğal ürünleri etkileyip yapısnı bozabileceğini savunuyor. GDO’lu ürünlerin doğal ortama yayılıp yaygınlaşması sonucunda böcek nüfusunun olumsuz etklilenmesi ve tüm ekosistemin çökme olasılığı da dile getirilen bir başka eleştiri. GDO’lu ürünlerin biyoçeşitliliği tehlikeye sokacağı ve biyolojik kirliliğe neden olacağı da yaygın endişeler arasında.


ETİK BİR TARTIŞMA
Tartışmanın bir başka boyutu da ekonomi temelli. Bugün GDO’lu gıda üretimi bir kaç şirketin tekeli altında. Geleneksel tarımda kullanIlan bitkilerin tohumlarıyla bir sonraki yıl yenide ürün alınabiliyor. GDO’lu tarında ise bu mümkün değil; üreticiler, firmalardan her sene tohum alınmak zorunda.
Eleştirilerin ticaret ve etiğin kesiştiği bir konu da patent konusu. GDO’lu bitkilerin patentinin neredeyse tamamı şirketlerin elinde bulunuyor. Tüm insanlığa ait olan bir materYal olan DNA’nın özellşetirlmesi endişe ve tartışma kaynağı.

Devamı : GDO' lu ürün yiyor muyuz ?

Zara-Aşk Bir Izdırap


Zara-Aşk Bir Izdırap

Doktor-Teoman


Doktor-Teoman

HANDE YENER - Acı Veriyor (Beyaz Show Canlı)


Tanrıya yalvarmıştımYıllar önce yıllar önceDedim ki onu alma yanınaBenden önce benden önceKüçük bir şans daha istiyorumBunu bütün kalbimle diliyorumAcı veriyor yeni baştan sevmesiBir gün benle bir gün ayrı geçmesiAcı veriyor yeni baştan sevmesiYıllar sonra aşka küskün dönmesi HANDE YENER - Acı Veriyor (Beyaz Show Canlı)

Abluka Alarm_Kolera-Obsesif


guler100Abluka Alarm_Kolera-Obsesif

Müslüm Gürses-Bir kadeh daha ver-Şiirli


Müslüm Gürses-Bir kadeh daha ver...ŞiirliMüslüm Gürses-Bir kadeh daha ver...Şiirli

Babutsa Yanayım Yanayım (2009)


Babutsa Yanayım Yanayım "Şarki Sözü" Bir anlasan bir dinlesen Seni deli gibi sevdiğimi bir bilsen Bir sevdalı bir değilsen Bana ne çileler çektirdiğini bir görsen * NAKARAT BÖLÜMÜ Yanayım yanayım ateşlerde yanayım O kırmızı dudağından bir öpücük alayım Sarayım sarayım kollarımla sarayım Sen iste yeterki senin kulun kölen olayım Ahhh yaktın sen beni Ahhh yıktın sen beni * NAKARAT (2Defa) Bir ağlasan birde gülsen Senin için dünyayı yakarım bir bilsen Bir tövbeli bir değilsen Bana ne çileler çektirdiğini görsen * NAKARAT (2Defa) Ahhh yaktın sen beni Ahhh yıktın sen beni * NAKARAT Klarnet Solosu * NAKARAT (2Defa)Babutsa Yanayım Yanayım (2009) - By ozel80

Sensiz Yaşamaya Alışacağım ( zor olsada )


Sensiz Yaşamaya AlışacağımSensiz Yaşamaya Alışacağım ( zor olsada )...

Müslüm Gürses-Dinleyin Geceler


Müslüm Gürses-Dinleyin Geceler....Müslüm Gürses-Dinleyin Geceler....

61-Online Gitar Dersleri-Öner Yavuz


Akor bulma - 7 li 6 lı akorlar nasıl bulunur 11:5261-Online Gitar Dersleri-Öner Yavuz

HANDE YENER - Kırmızı (Beyaz Show Canlı)


Hatayı ben en başında yaptım Aynı evi senle paylaşarak Kendimi çok takdir edicem Ayrılığı kutlayarak Vedalaşırken üzülmüş gibi Tutma ellerimi acıyarak Kendine dev aynasında değil Boy aynasında bi bak Acım taze kurtulamazsın Gözlerini kaçırarak Belki birazcık bozuldun Ruhun belki can çekişiyor Belki biraz da kızardın ama Sana kırmızı çok yakışıyorHANDE YENER - Kırmızı (Beyaz Show Canlı)

Arif Akpınar - Ah Be Yar


Yine Yollarda Yalnızım Zaten Bir var Bir Yoktun Beni Üzen Gitmen Değil Söylediğin Son Sözün… Madem Konuşmaya Gerek Yok Yıkıl Karşımda Durma Şimdi Gayet Mutlusun ALLAH Yukarda Unutma… NAKARAT Yarin Aklında Başka Bir YarVar Gözde Yaş Durmaz Sözde Yalanlar… Ah Be yar.. Gönlünde Kim var Kahpe Yar.. Aklında Kim var… * TEKRAR NAKARAT Bizi Bize Bağlayan.. Hani Bana Ağlayan.. Şimdi Karşımda Duvarlar… Bitmez Oldu Geceler.. Dilim Seni Heceler.. Söyle Sensiz Geçermi Seneler? Yine Yollarda Yalnızım Zaten Bir var Bir Yoktun Beni Üzen Gitmen Değil Söylediğin Son Sözün… Madem Konuşmaya Gerek Yok Yıkıl Karşımda Durma Şimdi Gayet Mutlusun ALLAH Yukarda Unutma… NAKARAT Yarin Aklında Başka Bir YarVar Gözde Yaş Durmaz Sözde Yalanlar… Ah Be yar.. Gönlünde Kim var Kahpe Yar.. Aklında Kim var… * TEKRAR NAKARAT Bizi Bize Bağlayan.. Hani Bana Ağlayan.. Şimdi Karşımda Duvarlar… Bitmez Oldu Geceler. Dilim Seni Heceler. Söyle Sensiz Geçermi Seneler?Arif Akpınar - Ah Be Yar

BU NE DÜŞMANLIK KARDEŞİM


on numara olmuşBU NE DÜŞMANLIK KARDEŞİM

azeri kızıyam -sedaqet turan-kızı


azeri kızıyam -sedaqet turan-kızı

Duman-Yanıbaşımdan (rock'n coke 2006) ©


(rock'n coke 2006) ©Duman-Yanıbaşımdan (rock'n coke 2006) ©

TÜRK_İMPARATORLUKLARI VE DEVLETLERİ


300 MİLYON TÜRK DÜNYASI TÜRK_İMPARATORLUKLARI VE DEVLETLERİ

ÖZCAN DENİZ -KOŞA KOŞA


ÖZCAN DENİZ -KOŞA KOŞA

ŞİİR_ DÖNYA MUHAMMED


MUHAMMEDŞİİR_ DÖNYA MUHAMMED

Duman - Dibine Kadar Rock'n Coke 2009 (ALTYAZILI-HD)


Rock'n Coke 2009 (ALTYAZILI-HD)Duman - Dibine Kadar   Rock'n Coke 2009 (ALTYAZILI-HD)

Duman - Geçmiş Olsun Rock'n Coke 2006


Rock'n Coke 2006Duman - Geçmiş Olsun    Rock'n Coke 2006

DÖN GEL BİRTANEM DÖNGEL


İŞTE BU KADAR GÜZEL OKUNUR ANCAK BİRDE TURANİ KIYAFETLERLE MUKEMMEL OLMUŞDÖN GEL BİRTANEM DÖNGEL

İbrahim Sadri-Paramız Yoksa da Haysiyetimiz Var


İbrahim Sadri Abimiz Ne Güzel de Söylemiş.İbrahim Sadri-Paramız Yoksa da Haysiyetimiz Var

Meredith Brooks - Bitch


Meredith Brooks - BitchHard Rock CafeMeredith Brooks - Bitch

Duman - Bu Akşam Rock'n Coke 2009 (ALTYAZILI-HD)


Rock'n Coke 2009 (ALTYAZILI-HD)Duman - Bu Akşam   Rock'n Coke 2009 (ALTYAZILI-HD)

Duman - ah (Konser)


Duman - ah (Konser)Duman - ah (Konser)

michael jackson megamix animation


megamix animasyonmichael jackson

ÖLDÜ SAY


ALİ KINIK ÜLKÜCÜ MHP ÖLDÜ SAY

ŞİİR-TÜRKLÜK SEVDASI


ÜLKÜCÜ TURAN SEVDALILARINA ŞİİR-TÜRKLÜK SEVDASI

TURAN BİRLİĞİ 1


TÜRK BİRLİĞİ ÜLKÜ BİRLİĞİ MİLLİYETCİ TÜRKİYE TURAN BİRLİĞİ 1

YouTube - TURAN BİRLİĞİ 2


ÜLKÜCÜ GECÇLİK TURAN BİRLİĞİ MHPYouTube - TURAN BİRLİĞİ 2

HANDE YENER - Kelepçe (Beyaz Show Canlı)


Gönül su benle yazı yazılamazUnutulan aşkın yası tutulamazNe git dedim ne de kalSevene kelepçe vurulamazÇok yoruldum bi daha olmazTerli terli tekrar koşulamazBaşka şey yok aşk var gözümdeBu kız saf kötülük yok içindeSıkılmıştım zaten inadındanDüşen bin parça asık suratındanHaklı sensin sen öyle sanHaklı sensin sen öyle sanGönül su benle yazı yazılamazUnutulan aşkın yası tutulamazNe git dedim ne de kalGidene kelepçe vurulamazGönül su benle yazı yazılamazUnutulan aşkın yası tutulamazNe git dedim ne de kalSevene kelepçe vurulamazHande Yener HANDE YENER - Kelepçe (Beyaz Show Canlı)

SAKARYA TÜRKÜSÜ_ŞİİR


ŞİİR SAKARYA TÜRKÜSÜ TÜRKÇE OLİMPİYATLARISAKARYA TÜRKÜSÜ_ŞİİR

TÜRK OLMAK ZORDUR ŞİİR


TÜRK OLMAK ZORDUR ŞİİRTÜRK OLMAK

Yıldırım Yıldızdoğan - Biz TÜRKÜZ


Yıldırım Yıldızdoğan - Biz TÜRKÜZ

BİR NEFES DÜŞ GİBİ-Ü.Y.OĞUZCAN-müzik:Cahit Berkay


BİR NEFES DÜŞ GİBİ-Ü.Y.OĞUZCAN-müzik:Cahit Berkay

Çağrı Duran - bu aşkın közü kalmaz


İLK DEFA AĞLADIM DÜN AKŞAM ANILAR YÜREĞİME MERHEM OLMADIBİR SANCI BELKİ BİR AYRILIK YAŞADINMI SEN BUNU BU İÇTEN BİR YANLIZLIKOYSA ŞİMDİ MUTLUMUSUN GÖZLERİNE YORGUNMUSUNO YILLARIN ŞEREFİNE ESKİLERDEN TATLIMISIN?BU AŞKIN KÖZÜ KALMAZ YAKMASINI BİLEMEDİKDUDAĞININ TUZU KALMAZ BAHARI BİZ GÖREMEDİK** Çağrı Duran - bu aşkın közü kalmaz ** ( kLipLi )

música árabe (Tribal)


Fevkalade.Respect for musicians.música árabe (Tribal)

HANDE YENER - Acele Etme (Beyaz Show Canlı)


Eğer istiyorsaKalp sonunu kendi seçerAşk yaşıyorsaYasakları deler geçerMahkum ettiremezKimse beni aşktan sebepFirar serbest bendeİstemeyen çeker giderBelki anlarsın Hatanı ilerdeSen zaten hep yanımdasınSabrın nerdeAcele etme bu aşk dediğinBiraz zaman alıyorBilenin ve bana katlananınYanına kar kalıyor Söz, Müzik: Altan Çetin, HANDE YENER - Acele Etme (Beyaz Show Canlı)

60-Online Gitar Dersleri-Öner Yavuz


Transpoze 2 - Nota farkları yöntemiyle bir parçanın tonunu değiştirerek farklı akorlardan çalma. 31:51 Örnek parçalar a)Gesi Bağları b)Islak Isla60-Online Gitar Dersleri-Öner Yavuz

Zerrin Özer & Kenan Işık - Veda


Zerrin Özer & Kenan Işık - Veda

Esmaül Hüsna Engin Noyan 4


Esmaül hüsna-Engin Noyan party 4Son bölümEsmaül Hüsna Engin Noyan 4

Berkan Taşkın - Can Bedenden Çıkmayınca


Berkan Taşkın - Can Bedenden ÇıkmayıncaBerkan Taşkın - Can Bedenden Çıkmayınca

Raziel Nisroc_İndir Filikamı


guler100Raziel Nisroc_İndir Filikamı

Atışma


azerbaycan tv de müthiş atışmaAtışma

Arabic - Bellydance Hossam Ramzy - Aziza


Arabic - Bellydance Hossam Ramzy - Aziza

Fatih Reyhan Ben Seni Alamadum


Fatih Reyhan Ben Seni AlamadumFatih Reyhan Ben Seni Alamadum